X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

16.10.2020.

Kako se ponašati nakon ugradnje zubnog implantata?


Nažalost, samo rijetki dvaput godišnje posjećuju stomatologa kako bi provjerili opće stanje zuba i usne šupljine te čekaju zadnji trenutak, odnosno trenutak kada bolest već zahvati zub i okolna tkiva. Naime, oni tek tada osjete bol što je prekasno - zato je bitno da redovito posjećuju stomatologa, kako bi na vrijeme počeli liječiti zube. Neki čak zanemaruju i bol, tako da se sjete stomatologa tek nakon što im propadne zub. Tada počnu razmišljati o nadomjescima za izgubljeni zub, o zubnim implantatima te o svim povezanim mogućnostima. Kroz razgovor s dr. Ivanom Azinovićem vam otkrivamo kako se ugrađuju zubni implantati, koliko dugo traje oporavak, kako se pacijenti trebaju ponašati nakon same ugradnje te postoji li mogućnost da tijelo odbaci zubni implantat?

Moderno opremljena stomatološka ordinacija dr. Azinović smještena je na adresi Strojarska 4, u Zagrebu, gdje već dugi niz godina brojnim pacijentima pruža usluge vrhunske kvalitete. Bezbolna stomatologija je pojam koji najbolje opisuje ordinaciju s obzirom da dr. Azinović u svakodnevnom radu koristi Waterlase dentalni laser koji djeluje na meka i tvrda tkiva u usnoj šupljini, odnosno na caklinu, dentin, cement i kost i to tako da laserska zraka pada na radni dio koji hladi vodeni sprej, a to umanjuje osjećaj boli.

Izvor fotografije: Halo Doktore

Kontaktirajte ordinaciju, rezervirajte svoj termin putem e-maila te ostvarite 10% popusta na prvi pregled!

Možete li nam reći tko je kandidat za zubne implantate?

Zubni implantati su najbolji dentalni nadosmjestak bez obzira na to radi li se o potpunoj bezubosti ili o nedostatku samo jednog zuba. Iz navedenog možemo zaključiti kako je kandidat za zubne implantate svaka osoba koja nema puni zubni niz ili ima bezubu čeljust. U oba slučaja, potrebno je utvrditi ima li pacijent dovoljno zdrave kosti u čeljusti. Ako ima, ugrađuje se 4 do 6 implantata koji tada služe kao nosači protetskih radova.

Koliko dugo traje ugradnja i kako izgleda sam proces?

Kada se pacijent odluči na zahvat, prvo s oralnim kirurgom i specijalistom protetike određuje plan i trajanje terapije, nakon čega ga oni upućuju u čitav postupak te dogovaraju daljnji tijek. Sam zahvat, odnosno ugradnja implantata, traje oko 15 minuta po implantatu, a to ovisi individualno o svakom pacijentu. Obavlja se u jednom dolasku pod lokalnom anestezijom, a taj ugrađeni titanski vijak se ostavlja da sraste s kosti. Ovisno o tipu i kompleksnosti zahvata te stanju kosti pacijenta, taj proces može trajati oko 3-4 mjeseca. Finalno, nakon srastanja, slijedi izrada trajnog protetskog rada.

Kako se pacijenti trebaju ponašati nakon same ugradnje, trebaju li izbjegavati određene namirnice?

Kao što je već navedeno, proces oporavka može trajati 3-4 mjeseca te je vrlo važno da se pacijent, tijekom oporavka, pridržava uputa svojeg stomatologa kako bi operirano mjesto što prije i bolje zacijelilo. Bitno je pravilno održavati oralnu higijenu, ali priprazite na područje oko mjesta ugradnje implantata. U početku nemojte četkati navedeno područje kako ne biste istrgnuli konce ili uzrokovali krvarenje. Također, savjetuje se da, u prvih 24 sata nakon operacije, pacijenti jedu mekšu hranu, da izbjegavaju žvakanje na strani na kojoj je ugrađen implantat sve dok rana ne zacijeli te da izbjegavaju vruću hranu i pića nekoliko sati nakon operacije.

Pacijenti trebaju pratiti upute stomatologa te, po potrebi, koristiti hladne obloge,antibiotik i tablete protiv bolova (Ketonal, Voltaren, Neofen forte, Ibuprofen, no nikako Andol ili Aspirin jer oni produljuju krvarenje).

Izvor fotografije: Halo Doktore

Koliko dugo traje sam oporavak i je li bolan?

Oporavak, nakon ugradnje zubnog implantata, može varirati od osobe do osobe, odnosno vrlo je individualan. Nakon zahvata se čeka oseointegracija (proces srastanja živog koštanog tkiva s titanskim vijkom), a terapeut obično napravi kontrolnu RVG snimku i klinički pregled, nakon čega odlučuje kada je vrijeme za sljedeću fazu terapije. Ako se radi o neresorptivnom koncu, šavovi bi se trebali ukloniti u roku od 7-10 dana te bi se osjećaj nelagode i bol trebali smanjivati. Kako bi se spriječili bol i otok, jedan dan prije zahvata se počinje piti antibiotik, a po potrebi se koriste hladni oblozi i tablete protiv bolova.

Oseointegracija je proces srastanja živog koštanog tkiva s titanskim vijkom - implantatom. Kada se oko ugrađenog implantata stvori kost, dolazi do čvrste veze koja daje stabilnost novom umjetnom korijenu. U pravilu traje 2 do 6 mjeseci, ovisno o imunološkom sustavu pojedinog pacijenta.

Postoji li mogućnost da organizam pacijenta odbaci ugrađeni implantat i kako postupiti u tom slučaju?

Odbacivanje zubnog implantata je izuzetno rijetko, no može se dogoditi, naročito ako pacijent ima oslabljen imunološki sustav, a ovisi i o kvaliteti kosti pacijenta. Također, rizik je povećan kod pušača i pacijenata koji koriste određene vrste lijekova. Zbog toga je bitno da pacijenti, tijekom konzultacija sa stomatologom, navedu ako koriste neke lijekove. Prvi simptomi odbacivanja najčešće su: akutna bol, crvenilo,krvarenje, neobičan miris i pokretljivost struktura. Ako organizam odbaci implantat, obavlja se toaleta rane i traži se uzrok odbacivanja.

Izvor fotografije: Pexels

Koliko košta ugradnja zubnog implantata?

Cijena ugradnje implatata ovisi o nekoliko čimbenika koji uključuju broj i vrstu implantata potrebnih za protetski rad te broj zuba koje nadomještamo. Uobičajeno se kirurški dio naplaćuje odvojeno od protetskog, upravo zbog toga što pacijent na raspolaganju ima više protetskih mogućnosti koje se cjenovno razlikuju. Obično stomatolog, nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, pacijentu preporučuje tretman koji je, u njegovom slučaju, najbolji.

Sviđa Vam se način rada ovog doktora?

Pogledajte instituciju u kojoj radi

Podijeli:


Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: