X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

4.9.2020.

Ove biste namirnice svakako trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu


Znate li što je zajedničko cvjetači, brokuli, prokulici, kelju i kupusu? Uz to što su obogaćeni hranjivim sastojcima, ove namirnice pripadaju istoj porodici - porodici krstašica, odnosno kupusnjača. Za povrće iz navedene porodice je karakteristično to da sadrže glukozinolate, odnosno fitokemikalije koje predstavljaju prevenciju ljudskom organizmu od raznih bolesti. Bitno je naglasiti da se termičkom obradom bitno umanjuje njihov povoljan utjecaj na zdravlje, stoga bi navedene namirnice trebalo kuhati vrlo kratko. Idealno bi bilo kuhati ih na pari, dok neke (kupus i cvjetača) možete konzumirati i sirove. U nastavku otkrijte koje to sve hranjive sastojke sadrže ove čarobne namirnice, na koji način pridonose vašem organizmu te zašto biste ih trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Prva asocijacija na brokulu je malo dijete koje plače gledajući u tanjur pun brokula jer to smatra kaznom. No, ta “strašna” namirnica je ono što bismo zapravo svi trebali konzumirati barem jednom tjedno. Ako vas zanima zašto, pročitajte članak Njoki s graškom, brokulom i pistacijama u pestu te, istovremeno, naučite kako pripremiti ovaj ukusan i hranjiv obrok. Cvjetača je izgledom vrlo slična brokuli, prokulice su zapravo vrsta kelja (kelj pupčar), a najpoznatije vrste kupusa su bijeli, crveni i savojski kupus. Sada ćemo se fokusirati na svaku od namirnica zasebno.

Cvjetača - od dvije glavice jednake veličine, svježija je ona koja je teža

Izvor fotografije: Unsplash

Ova izrazito hranjiva zeljasta biljka bogat je izvor vitamina A, B, C, E i K te minerala poput kalija, sumpora, fosfora, bakra, mangana, selena, natrija, cinka i magnezija. No, uz sve te minerale i vitamine, cvjetača ili karfiol je bogat izvor antioksidansa i fitokemikalija koji vas štite od različitih bolesti te vam pomažu u izgradnji zdravog imunološkog sustava. Brojna istraživanja su potvrdila da pomaže u zaštiti od povišenog tlaka, moždanog udara, infarkta te ateroskleroze, a može vam pomoći da izgubite višak kilograma s obzirom da u 100 g sadrži samo 25 kalorija. Najviše hranjivih tvari sadrži kada je svježa, stoga se preporučuje konzumirati je svježu ili nakon kraće termičke obrade - kao što je kuhanje na pari. 

Svježu cvjetaču možete prepoznati po bijeloj glavici sa čvrsto priljubljenim cvjetovima i debelim, svijetlozelenim listovima, dok stare glavice izgledaju blijedo te, na njima, možete uočiti crne ili smeđe mrlje. Ako želite procijeniti kvalitetu i svježinu glavice, to možete učiniti usporedbom težine dviju glavica (težine, a ne veličine). Dvije glavice mogu biti jednakih veličina, no svježija će uvijek biti teža. Obratite pozornost na to prilikom kupovine.

Karfiol je izvrstan diuretik koji pomaže kod tegoba s mjehurom i bubrezima, doprinosi izgradnji zdrave crijevne sluznice, jača imunitet, djeluje preventivno protiv infekcija i upala te održava razinu hranjivih tvari u svim tjelesnim stanicama. Također, vrlo je korisna ženama koje planiraju trudnoću ili su trudne jer je bogata folnom kiselinom. Folna kiselina je uključena u sazrijevanje eritrocita i u sintezu purina i pirimidina koji su potrebni organizmu za razvoj fetalnog živčanog sustava. Ne zaboravite: kako biste najbolje iskoristili hranjive tvari cvjetače, nastojte je kuhati što je kraće moguće i to na pari.

Kelj - blažeg je okusa ako je dugo izložen hladnoći i mrazu

Iako sam naziv ne zvuči jako primamljivo, kelj je vrlo hranjiva namirnica koja jača kosti i imunitet, štiti zdravlje srca i žila, štiti vid, proljepšava kožu, kosu i nokte, smanjuje upale u organizmu, poboljšava probavu te smanjuje rizik od dijabetesa. Naravno, postoje brojne vrste kelja, a najpopularnije su: glavati kelj, kelj pupčar - prokulica, lisnati ili kovrčavi kelj te raštika. 


Izvor fotografije:  Unsplash

Kao i brokula, kelj je obogaćen karotenoidima zeaksantinom i luteinom te vitaminom A koji su od posebne važnosti za zdravlje vaših očiju. Također, sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom te čak jedanaest puta bogatiji luteinom od brokule. Lisnati ili kovrčavi kelj je nutritivno bogatiji od običnog, no nije omiljen u prehrani zbog toga što ima žilavo lišće. Raštika je obilna kalcijem i vitaminom A te se smatra da potiče bolju koncentraciju. Mladi se kelj može konzumirati i svjež kao salata, no stariji je kelj potrebno termički obraditi zbog toga što je svjež teško probavljiv. Okarakteriziran je intenzivnim i gorkim okusom, no postoji jedna tajna: što je duže izložen mrazu i hladnoći, to je više sladak, odnosno blažeg je okusa.

Prokulica - vrsta kelja čije zelene glavice sazrijevaju tijekom zime

Prokulica je podvrsta kelja te je poznata i pod nazivom kelj pupčar, a sama je biljka uzgojena 1821. godine u Belgiji. Predstavlja jedan od regionalnih proizvoda na koji su Belgijanci izuzetno ponosni. Vrsta koja se danas uzgaja otporna je na mraz, tako da čak i zamrznuta vrlo dugo zadržava svoje osobine i hranjive tvari. 

Izvor fotografije: Pexels
Odličan je izvor vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji kolagena - proteina koji sudjeluje u izgradnji kože, vezivnog tkiva, hrskavice i tetiva. Obogaćena je fosforom i sumporom, vlaknima, željezom  i kalijem te, kao i cvjetača, sadrži folnu kiselinu koja je od presudne važnosti za pravilno formiranje živčanog sustava, tako da se također savjetuje kao idealna namirnica za trudnice i sve žene koje planiraju trudnoću. 

Kada birate i kupujete prokulice u prodavaonicama ili na tržnici, obratite pozornost na njihov izgled. Ako su čvrste teksture te svijetlozelene boje, bez žutih područja, to znači da su svježe i visokokvalitetne. Možete ih jesti svježe, ali najčešće se kuhaju. Naime, pripazite da ih ne kuhate duže od 10 minuta, kako one ne bi izgubile okus i hrskavost.

Kupus ili zelje - namirnica koja čisti dišne puteve

Svi mi volimo jesti sarmu, naročito zimi, no nismo niti svjesni koliko je zapravo hranjiva sarmina ovojnica - ukiseljeni kupus. Radi se o namirnici bogatoj kalcijem i kalijem, klorom, jodom, fosforom i sumporom koji povećava tjelesnu toplinu pa je koristan kod ljudi koji imaju problema s cirkulacijom. Postoje brojne vrste kupusa te on može biti zelene, bijele i crvene boje s glatkim i naboranim listovima. Crveni i bijeli kupus podjednako su bogati mineralima i vitaminima, no crveni je kupus teže probavljiv pa se preporučuje pripremati ga uz dodatak raznih začina (timijana, lovora, kima) kako bi ubrzali probavu.

Izvor fotografije: Unsplash

Uz bijeli i crveni kupus, postoji i savojski kupus koji često zabunom svrstavaju u vrste kelja, što je pogrešno. Do zabune dolazi zbog toga što i savojski kupus i kovrčavi kelj imaju kovrčave listove, no okusom i svojstvima se oni znatno razlikuju.

Kupus potpomaže mršavljenju te poboljšava probavu, ima antiupalna svojstva, jača imunitet, čisti organizam, poboljšava koncentraciju te pomaže kod bolesti dišnih puteva. Kod plućnih bolesti je djelotvoran sok od kupusa i meda i to upravo zbog toga što on čisti dišne puteve te pomaže kod bronhitisa i astme.

 

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: