X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

6.12.2022.

Jednostavno, zdravo & hranjivo: pripremite zdravi džem od malina


Koliko često konzumirate maline? Ako je odgovor vrlo rijetko ili skoro nikada, trebali biste razmisliti o tome da ih uvrstite u svakodnevnu prehranu. Zašto? Osim toga što su bogate brojnim vitaminima i mineralima, ovo voće je savršen izbor za sve one koji žele izgubiti višak kilograma jer imaju vrlo nizak GI (glikemijski indeks). Također, bogate su dijetalnim vlaknima koja vam pomažu da duže osjećate sitost te, samim time, ne posežete za novom porcijom obroka čim pojedete prvu porciju. Slatkastog su okusa, tako da ih možete koristiti kao alternativu nezdravim desertima, odnosno kao zdravu varijantu deserta. U današnjem članku vam otkrivamo kako pripremiti džem od malina te koje su sve prednosti ovog voća.

Izvor fotografije: Pexels

Maline su bobičasto voće te rastu kao plod istoimene grmovite biljke koja pripada porodici ruža. Najviše uspjevaju na planinskim i brdskim predjelima (na višim nadmorskim visinama), a postoji više različitih podvrsta koje se razlikuju po boji i okusu. Za naše područje su karakteristične maline crvenkaste boje, dok još postoje one nešto svjetlije (žute boje) te nešto tamnije boje. Kada kupite ili uberete svježe maline, potrudite se potrošiti ih odmah isti dan jer su izrazito osjetljive te brzo trunu. Najbolje ih je jesti svježe, no možete ih iskoristiti za pripremu prirodnih sokova, smoothie-ja, kolača, slatkih umaka ili džemova – to ćemo vam pokazati danas. Kada se naučite pripremati džem od malina, možete ga namazati na zdrave vafle kako biste uživali u zdravom i ukusnom doručku.

Maline se obično beru, odnosno zrele su za branje, tijekom ljeta: od sredine srpnja pa sve do kraja kolovoza. U tom periodu ih možete sami ubrati ili sa sigurnošću znati da su one na zelenoj tržnici i u prodavaonicama svježe!

Izvor fotografije: Pexels

Maline: ukusne, no također i veoma hranjive!

Kao što smo već spomenuli, malina je niskokalorično voće obogaćeno vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. 100 grama malina sadrži svega 53 kalorije, 12 g ugljikohidrata, oko 1,2 g proteina, 6,5 g dijetalnih vlakana te nešto manje od 1 g masti. Obogaćene su vitaminom C, vitaminom E, vitaminom K te sadrže kompleks vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, folate i holin), dok, od minerala, obiluju manganom, bakrom, kalcijem, kalijem, željezom i magnezijem. Za kraj je bitno spomenuti da maline ne sadrže običan šećer, već ksilitol – prirodni šećer koji se često koristi kao zdrava alternativa bijelom šećeru jer sadrži manje kalorija te se sporije apsorbira u organizmu. Sada kada ste saznali više o malinama, zajedno možemo pripremiti džem od malina! No, prvo otkrivamo koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade!

Vrlo često se, u govoru, miješaju pojmovi kao što su džem, pekmez i marmelada, no ta tri slatka namaza se znatno razlikuju. Iako su sva tri namazi pripremljeni od voća i sladila, postoje bitne razlike. Naime, pekmez se priprema ukuhavanjem voćne kaše jedne ili više vrsta voća, a postotak dodanog sladila ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća. Također, može sadržavati komadiće voća te se najčešće priprema od zrelih šljiva.

Slično kao i pekmez, džem sadrži krupne komadiće oguljenog ili neoguljenog voća te se priprema samo od jedne vrste voća, no on je znatno slađi od pekmeza jer se na 1 kg voća dodaje 1 kg sladila. Zapravo, može se reći da je džem najslađi slatki namaz jer je omjer voće – sladilo 1:1. Što se tiče marmelade, ona se najčešće priprema od agruma, no može se pripremiti od bilo koje vrste voća (voćke se mogu kombinirati). Sadrži više sladila od pekmeza, no manje od džema. Na 1 kg voća dodaje se 0,5 do 1 kg sladila, a kako bi bila gušća – dodaje joj se želin. Marmelada, za razliku od ostalih slatkih namaza, ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Kako bi se to postiglo, voće se obavezno treba propasirati.

Sastojci

250 grama svježih malina

3 žlice chia sjemenki

CHIA SJEMENKE pospješuju rad crijeva, sprječavaju zatvor, ubrzavaju izlučivanje toksina iz organizma, pružaju osjećaj sitosti, ubrzavaju probavu te se lako probavljaju.

Sok od ½ limuna

2-3 žlice meda

Priprema

Svježe maline stavite u blender te im dodajte dvije žlice meda i limunov sok. Miksajte sve dok ne dobijete konzistentnu i glatku smjesu.

Chia sjemenke natopite u vodi 10 do 15 minuta prije ubacivanja u dobivenu smjesu kako bi blago nabubrile.

ZANIMLJIVOST: Ako želite u potpunosti iskoristiti vrijednost chia sjemenki, bilo bi dobro da ih, neposredno prije konzumiranja, sitno sameljete kako bi vaš organizam što lakše apsorbirao sve nutrijente iz samih sjemenki.

Nakon toga žlicom probajte kakav je okus (je li dovoljno slatko ili trebate dodati još meda) jer ne možete odmah na prvu znati koliko su slatke same maline.

Dodajte onoliko meda koliko vam odgovara da sam džem bude dovoljno sladak.

Nakon toga dodajte chia sjemenke te ponovno izmiksajte kako biste dobili glatku smjesu.

Smjesu potom ulijte u čistu staklenku s poklopcem te stavite u hladnjak da blago očvrsne.

Nakon toga je vaš zdravi džem od malina spreman za konzumaciju!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: