X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Flickr

14.5.2021.

Kada ste zadnji put jeli ribu? Pripremite ovu ukusnu oradu s povrćem!


Orada, podlanica, dinigla, komarča, lovrata, zlatulja, zlatva, ovrata, sekulica te štrigavica samo su neki od naziva za ovu hranjivu i zdravu morsku ribu koju biste svakako trebali konzumirati barem jednom mjesečno. Obogaćena je vitaminima B kompleksa koji reguliraju formiranje krvnih zrnaca u organizmu te ugradnju željeza, stoga bi sve osobe koje imaju problema s anemijom trebale razmisliti o tome da je uvrste u svakodnevnu prehranu. Također, orada je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su vrlo važne za naš organizam jer pozitivno utječu na zdravlje srca i krvnih žila, pomažu kod povišenog krvnog tlaka, kod povišenih masnoća, pospješuju bolju pažnju i koncentraciju te pomažu kod kroničnog umora. U nastavku saznajte kako pripremiti oradu s povrćem u pećnici.

Orada je riba iz obitelji ljuskavki koju se, osim u Jadranu, može loviti po čitavom Mediteranu i istočnom Atlantiku, a poznata je i pod imenima podlanica, dinigla, komarča, lovrata, zlatulja, zlatva, ovrata, sekulica te štrigavica.

Izvor fotografije: Pexels

Komarča ili orada - odličan izvor vitamina B skupine

Kao što smo već spomenuli, ova morska riba obitava na području čitavog Mediterana, a ima sočno bijelo meso koje se može pripremati na razne načine - mi ćemo vam pokazati kako se priprema u pećnici. Tijelo orade je modro-sive boje sa uzdužnim smeđe-zelenim prugama, a ona može narasti do 60 cm u duljinu (doseže težinu do 10 kg). Energetska vrijednost 100 g svježe orade je 128 kcal / 536 kJ, a od toga sadrži 21 g proteina i 4,8 g masti, obogaćena je mineralima poput kalija, fosfora, magnezija, kalcija, selena, željeza te vitaminima B kompleksa.

Zanimljiva je činjenica da je orada mužjak u prvom razdoblju spolne zrelosti, sve dok ne prijeđe težinu od 0,60 kg, a nakon toga se pretvara u ženku te ostaje ženka do kraja života.

Izvor fotografije: Pixabay

Meso orade je obogaćeno jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Naravno, ovdje svrstavamo omega-3 masne kiseline koje su vrlo važne za naš organizam jer pozitivno utječu na zdravlje srca i krvnih žila, pomažu kod povišenog krvnog tlaka, kod povišenih masnoća, pospješuju bolju pažnju i koncentraciju te pomažu kod kroničnog umora. Bitno je spomenuti da orada je vrlo bogata vitaminima B kompleksa, točnije, vitaminima B12 (cijanokobalaminima), koji reguliraju formiranje krvnih zrnaca u organizmu te ugradnju željeza. Stoga, ako ste anemični, svakako pokušajte pripremiti ovu zdravu deliciju. Ako vas zanima još morskih delicija, svakako pročitajte članak Na ljetovanju ste? Opustite se uz ove hranjive morske delicije!

Kupovanje - kako otkriti je li orada svježa?

Postoji jedan vrlo jednostavan test, a to je pritisak mesa orade (s rukavicama naravno, da baš ne dirate ribu prljavim rukama) kako biste ustanovili je li ona svježa. Ako se meso, nakon pritiska, vrati u prvotni oblik to je znak da se radi o svježoj ribi. Također, oči moraju biti sjajne, a peraje neoštećene i vlažne. Iako riba sama po sebi ima specifičan miris, ona nipošto ne smije imati vrlo neugodan miris koji ukazuje na trulež, dok škrge moraju biti svijetle boje.

Ružmarin - mediteranski začin koji poboljšava pamćenje

Osim što se koristi kao dekoracija svatova na vjenčanjima, ova ljekovita mediteranska biljka upotrebljava se kao začin u raznim mediteranskim jelima ili se koristi u obliku eteričnog ulja. Sam naziv potječe iz latinskog jezika: ros (rosa) + marinus (more) = morska rosa, a ukazuje na to da je za uspješan rast biljke nužan povjetarac s mora koji donosi vlagu. Njegovi igličasti listovi gorkog su okusa te vrlo intenzivnog mirisa, stoga se često koristi za aromatiziranje mesnih jela i povrća. Ružmarin pospješuje cirkulaciju, tako da pomaže kod glavobolje te poboljšava koncentraciju. Ostale dobrobiti su te da ublažava probavne tegobe, opušta mišiće, ublažava menstrualne grčeve te smanjuje razinu stresa.

Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci (4 osobe)

PRVI KORAK
orada, 4 kom
češnjak, 2 češnja
ružmarin, sol, papar, maslinovo ulje
ploške limuna, 8 kom

DRUGI KORAK
krumpir, 1,2 kg

TREĆI KORAK
mrkva, 1 kom
luk, 1 kom
cherry rajčice, 10 kom
tikvica, 1 kom
sol, papar, ružmarin, maslinovo ulje
2 žličice Vegete

ČETVRTI KORAK
limunov sok (1 limun)
bijelo vino, 1,5 dl

Izvor fotografije: Pixabay

Priprema

Za početak, bilo bi dobro da oradu temeljito očistite. Zarežite trbuh, izvucite škrge te izvadite iznutrice, a potom ribu dobro operite. Kada je riba očišćena, posolite je s obje strane te dodajte papra, a sve to napravite i s unutrašnjim dijelom trbuha - u svaku oradu utisnite pola češnja češnjaka. Nakon toga, ribu prelijte maslinovim uljem, začinite ružmarinom i na svaku stavite po dvije ploške limuna. Kada ste napravili sve korake, ribu prekrijte celofanom i ostavite sa strane oko sat vremena.

Pripremite krumpire: ogulite ih, operite i narežite na sitne kocke. Skuhajte ih, no samo do pola, jer ćete ih kasnije staviti u pećnicu skupa s ribama. Imajte na umu da ribi, ovisno o veličini, treba oko 20-30 minuta da se ispeče. Kada završite ovaj korak, možete započeti s pripremom povrća.

Vrlo je jednostavno: mrkvu i luk očistite i narežite na manje kolutove, a cherry rajčice prerežite na polovice. Srednje skuhan krumpir pomiješajte s ostalim povrćem te sve skupa začinite solju, paprom, ružmarinom, Vegetom i prelijte maslinovim uljem. U pleh ulijte maslinovo ulje (do razine da jedva prekrije dno), na sredinu položite orade, a oko orada ravnomjerno rasporedite povrće.

Pećnicu prethodno zagrijte na 200°C i, nakon što se dobro zagrije, u nju smjestite pleh. Za vrijeme pečenja (na pola puta), pleh izvadite kako biste ribe i povrće prelili limunovim sokom i bijelim vinom. Ovisno o veličini orade, pecite 20-30 minuta. Nakon što je vaša riba pečena, poslužite je uz dodatak limunovog soka, maslinovog ulja te uz čašu bijelog vina.


Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: