X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Needpix

24.4.2020.

Osvježavajući sataraš - recept za sve ljubitelje rajčica i paprika


Stigli su nam topliji dani, stoga svi razmišljamo o laganijoj hrani koja je hranjiva te koja nema previše kalorija kako bismo izgubili višak kilograma koji su se nagomilali u ovoj karanteni. Ako volite paprike i rajčice, ovo će jelo za Vas biti prava poslastica. Sataraš se priprema od 3 glavne namirnice, a to su: luk, paprika i rajčica. Jednostavan je za pripremu, može se posluživati kao toplo predjelo ili mali obrok s raznim prilozima. U nastavku saznajte na koji način se priprema sataraš te koja sve ljekovita svojstva sadrže rajčica i luk.

Polako su počele pripreme za ljeto i plažu, tako da većina osoba bira zdravije namirnice koje su bogate hranjivim sastojcima te koje nisu preteške za želudac. Stoga Vam donosimo recept za ovo osvježavajuće 'ljetno' jelo koje će biti dobar dodatak uz svaki obrok u danu, a možete ga pomiješati s rižom - kako biste dobili đuveč ili dodati komadiće mesa poput piletine. Ne samo da će Vam se ubrzati metabolizam te poboljšati probava, već će, zbog svojih antibakterijskih svojstava, pročistiti Vaš organizam. Zato nabavite potrebne sastojke i prionite na posao!

Luk - jedna od najstarijih povrtlarskih kultura

Još od davnina se upotrebljava kao prehrambena namirnica, a okus varira ovisno o klimi u kojoj raste. Luk je slađi, što je blaža klima u kojoj se razvija. Što se tiče sorti luka, u proljeće i ljeto uglavnom raste mladi luk slatkastoga ili srednje jakog okusa, dok se u jesen bere luk većih glavica koje se suše, a takav luk ima snažniju aromu. Luk je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6 važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kalija, mangana i folne kiseline koja je ključna za stvaranje stanica.

Izvor fotografije: Unsplash

Iznimno je važno redovito konzumirati luk zbog toga što: poboljšava probavu, sprječava upalne procese, čisti krv od toksina, štiti zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, djeluje antibakterijski i antigljivično, poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane te smanjuje širenje virusa.

Energetska i nutritivna vrijednost za 100 g luka:

Izvor: prilagođeno prema podacima s Coolinarike

Rajčica - prirodno diuretičko sredstvo

Rajčicu su uzgojili Azteci u Meksiku, a po njihovoj riječi ˝tomathe˝ što znači punašno voće, rajčica je dobila svoje ime u mnogim jezicima. Botanički gledano, rajčica je voće, ali u svakodnevnom govoru i upotrebi kod trgovaca, rajčica je povrće koje se uzgaja u vrtovima i koje se jede sirovo ili kuhano. U Europu ju je uvezao Columbo u ranom 16. stoljeću i to u Španjolsku. Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima te sadrži organske kiseline: limunsku, jabučnu i vinsku. Treća namirnica, paprika, također je obogaćena hranjivim tvarima, a više o samoj namirnici saznajte u našem receptu Pečene paprike punjene vrhnjem od indijskih oraščića.

Izvor fotografije: Unsplash

Kao prirodno diuretičko sredstvo preporučuje se osobama koje pate od reumatizma, upale zglobova, gihta ili imaju kamen u bubregu te u žučnoj vrećici. Rajčica također potiče izlučivanje želučanih sokova potrebnih za probavu, potiče rad gušterače i regulira rad crijeva.

Energetska i nutritivna vrijednost za 100 g rajčice:

Izvor: prilagođeno prema podacima s Coolinarike

Sastojci za 4 osobe

500 g paprike
500 g rajčice
1 glavica većeg luka
5 žlica ulja
sol
crni papar mljeveni
začini po želji

Priprema

Narežite luk na sitne komadiće, obrišite suze, pripremite ulje i lonac te se pripremite za prvi korak.

Ugrijte ulje u loncu, dodajte sitno narezani luk te dinstajte sve dok luk ne omekša.

Operite papriku te ju narežite na sitne komadiće, dodajte ih u lonac, posolite te poklopite da se dinsta skupa s lukom. Ako mislite da povrće zagara te da nema dosta tekućine, dodajte malo vode.

Nakon toga operite rajčice, narežite ih na sitne komade te ih dodajte u lonac. Rajčica će pustiti dosta soka tako da Vam ostalo povrće neće zagarati. 

Posljednji korak je dodavanje začina po želji te dalje dinstanje na laganoj vatri dok namirnice ne omekšaju.

Kada su sve namirnice omekšale, jelo možete maknuti s vatre i poslužiti! Dobar tek!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: