Patlidžani punjeni crvenom lećom - recept koji će ojačati Vaš imunitet
Neophodno je unositi dostatne razine voća i povrća na dnevnoj bazi kako bi naš organizam mogao nesmetano funkcionirati u ovim vrućim ljetnim danima. No, ako nekoga pitate koje voće ili povrće najmanje vole konzumirati, 80% osoba će Vam odgovoriti kako ne vole baš dinje, ananas i patlidžane jer imaju “čudan” okus. U današnjem receptu Vam otkrivamo trik - kako smanjiti gorčinu zrelih patlidžana, ali Vam i pomažemo odabrati patlidžan u prodavaonici. Ovo povrće je hranjivo biljnim bjelančevinama, štiti od virusa - što nam je vrlo važno u doba korona krize, a dodavanjem crvene leće, koja potiče probavu i jača imunitet, dobivate hranjiv i ukusan obrok. U nastavku saznajte kako pripremiti punjene patlidžane.
Patlidžan - povrće obogaćeno biljnim bjelančevinama koje, zbog toga, često nazivaju mesom
U brojnih osoba dileme postoje već i kod samog naziva povrća - piše li se pravilno patliđan ili patlidžan? Naime, imenica je u hrvatski jezik došla od turskog patlıcan, koji je razvijen iz perzijskog naziva bādinǧān. U Dalmaciji se koristi naziv balancana te se još koriste i izrazi kao što je melancan, malancan i modri patlidžan, a bitno je naglasiti da je male kalorične vrijednosti te vrlo bogato biljnim bjelančevinama, zbog čega ga nazivaju mesom. Ovo hranjivo povrće poznato je i po karakterističnom gorkom okusu koji možete ublažiti na način da plod narežete na komadiće, navedene komadiće pospete solju, ostavite da odstoje pola sata te ih, na kraju, isperite kako biste uklonili višak soli.Izvor fotografije: Flickr
Pri odabiru patlidžana, uzimajte u obzir teže plodove te radije odaberite nedozrele patlidžane, nego one koji su prezreli. Okus prezrelih plodova patlidžana je veoma gorak i neugodan, tako da će mnogima takvi patlidžani biti nejestivi. No, i za to postoji rješenje - takve plodove ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana, nakon čega će biti savršeni za upotrebu. Nemojte guliti i bacati kožu patlidžana jer je upravo u koži sadržana velika koncentracija hranjivih tvari.
Zašto biste češće trebali konzumirati patlidžane?
bogat izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folne kiseline)bogat izvor minerala poput kalija, kalcija, fosfora, bakra i magnezija
štite naš imunološki sustav
čuvaju zdravlje našeg srca i krvnih žila
poboljšavaju cirkulaciju
štite od virusa
čuvaju zdravlje očiju
ublažavaju probavne i želučane tegobe
pospješuju mršavljenje
pomažu u kontroli dijabetesa
Možda niste znali...
Koža sirovog patlidžana sadrži solanin, otrovnu tvar koju biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika. Kada solanin dospije organizam, nakon što osobe konzumiraju sirov patlidžan, ta tvar može uzrokovati glavobolju, znojenje, srčanu aritmiju te probavne smetnje, stoga se preporučuje uvijek termički obraditi patlidžan kako bi se eliminirao solanin. Možete ga pripremati pirjanjem, kuhanjem na pari, prženjem, pohanjem te ga možete pripremati na roštilju.Izvor fotografije: Wallpaper Flare
Crvena leća - hranjiva mahunarka koja Vas neće napuhati
Zrnca crvene leće obogaćena su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata i vlakana. Također, sadrže vitamine i minerale kao što su magnezij, željezo, cink, folat, fosfor, kalij, bakar i vitamini skupine B, a lako je probavljiva tako da je osobe koje imaju problema s probavljanjem mahunarki mogu redovito konzumirati. Crvenu leću možete koristiti kao zamjenu za meso u jelima kao što su burgeri, lazanje ili bolognese umak, a u našem receptu saznajte kako pripremiti Varivo od mahunarke koja Vas neće napuhati, odnosno crvene leće.Trebam li nabaviti crvenu leću? Odgovor je uvijek svakako jer...
jača imunitet - preporučuje se kod oporavka nakon bolestistimulira rad srca
potiče probavu
pomaže u iskašljavanju
potiče zdravu probavu
opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi
blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav
Izvor fotografije: Pexels
Sastojci (4 osobe)
2 kom veća patlidžana (700-800 g)200 g crvene leće
2 kom mrkve
1 kom mali poriluk ili mladi luk
4 žlice posnog sira
2 kom češnja češnjaka
100 g feta sira
1 žličica sjemenki gorušice
1/2 žličice sjemenki kima
1/2 žličice crvene paprike
1/2 žličice vegete
malo ljute papričice
svježi vlasac i peršin
sol, papar
malo maslinova ulja
Izvor fotografije: Flickr
Priprema
Operite patlidžane, zatim ih prepolovite i izdubite središnji dio. Ostavite ih sa strane sve dok ne puste vodu.Crvenu leću prokuhajte u slanoj vodi 10-15 minuta, potom ocijedite.
Preostale dijelove patlidžana, koji su Vam ostali, narežite na kockice, poriluk narežite na kolutove, a mrkvu naribajte.
Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte sjemenke kima i gorušice te kratko popecite. U to dodajte narezano povrće i nasjeckanu ljutu papričicu te pirjajte dok sve malo ne omekša. Na kraju dodajte češnjak.
Na sitno nasjeckajte vlasac i peršin, a fetu također izrežite na sitne kocke.
Povrće i ocijeđenu leću pomiješajte te im dodajte 4 žlice posnog sira. U dobivenu smjesu dodajte narezane začine, sir, pola žličice crvene paprike te popaprite.
Patlidžane posušite ubrusima te ih napunite dobivenom smjesom od povrća i sira.
Na kraju, poredajte patlidžane u lim za pečenje premazan maslinovim uljem te pecite 25 min na 180°C.
Dobar tek!