X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Unsplash

21.8.2020.

Rižoto od vrganja - nutritivno bogate zamjene za meso


Postoje dvije vrste ljudi: oni koji obožavaju gljive i oni koji ne mogu smisliti gljive - drugi tip uvijek inzistira da se naruči pizza bez gljiva. Naravno, ako spadate u drugu skupinu, možda ovaj recept baš i nije za vas, ali možda se predomislite kada vidite koliko su hranjive i korisne za vaš organizam. Kada se govori o gljivama, najčešće se misli na šampinjone jer su oni najzastupljeniji u našim kuhinjama, ali danas vam donosimo recept s vrganjima - vrlo mesnatim gljivama koje se često mogu naći na jelovnicima vegetarijanaca i vegana upravo zbog toga što su obogaćeni proteinima, vitaminima i mineralima.

Ako imate problema s glavoboljama, lomljivom kosom koja ispada i lomljivim noktima, upalom mjehura ili čestim prehladama, vjerojatno imate oslabljen imunitet. Zbog ubrzanog životnog tempa, trčanja iz kuće na posao, s posla u kuću, osobe često zanemaruju važnost planiranja obroka i biranja onih namirnica koje će im dati dovoljno energije, nahraniti njihov organizam korisnim tvarima te im pomoći da sve svoje aktivnosti obavljaju efikasnije. Upravo zato oni, u povratku s posla, navrate u pekarnicu ili pripreme nešto zamrznuto, tek toliko da napune želudac. Međutim, takvi proizvodi sadrže trans-masne kiseline koje su vrlo štetne za organizam, a čestom konzumacijom dolazi do urušavanja imuniteta. Ako niste sigurni koje sve namirnice sadrže trans-masne kiseline, pročitajte Što su trans-masne kiseline i zbog čega su loše za vaš organizam? te saznajte zašto i nije baš tako dobra ideja često posjećivati pekarnice.

Vrganji - ukusna i nutritivno bogata zamjena za meso

Brojne osobe vrganje vole upravo zbog njihove orašaste arome, a sam okus opisuju kao blago mesnati s kremastom teksturom. S obzirom na činjenicu da 100 g vrganja sadrži oko 7 g proteina, preporučuje se osobama koje ne jedu hranu životinjskog podrijetla. Beru se u jesen te je bitno spomenuti da, ako niste vrsni znalac, nije pametno da sami berete vrganje jer postoje i otrovne vrste. Najbolje bi bilo da ih potražite na nekoj tržnici ili privatno od nekoga tko ih je ubrao, a stručnjak je u području gljiva.

Kada ih kupujete, obratite pozornost na područje ispod klobuka - ako je žućkasto-smeđe boje, to znači da je gljiva prezrela te nije za konzumaciju. Naime, vrganji se kvare brže od ostalih vrsti gljiva i to upravo zbog toga što sadrže najveći postotak bjelančevina. Zato: pripazite da se na porama nije uhvatila plijesan, da meso gljive nije premekano i vodenasto, da nisu poprimili smeđe mrlje te da nemaju neugodan miris (miris pokvarenog mesa ili ribe).

Izvor fotografije: Flickr
Kao što smo već spomenuli, 100 grama svježih vrganja sadrži 7.39 grama proteina, a sadrži samo 82 kalorije - tako da može i pomoći svim onim osobama koje žele izgubiti višak kilograma. Također, može pomoći svim onim osobama koje imaju nedostatnu razinu željeza u organizmu jer upravo vrganji zadovoljavaju 5% dnevnih potreba za željezom - mineralom koji je ključan za prijenos kisika u stanice organizma. Osobe koje imaju nedostatnu razinu željeza u krvi, imaju manje kisika u organizmu što uzrokuje kronični umor, česte vrtoglavice i slabost. Bogati su i tiaminom - B1 vitaminom koji je vrlo bitan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava.

Vrganji se, zbog svoje spužvaste strukture, ne peru u vodi, već se brišu kuhinjskim papirom ili vlažnom krpom kako ne bi upili previše vode te postali kašasti. Ako vrganje čuvate u hladnjaku, najbolje bi bilo da ih stavite u papirnatu vrećicu, a vrećicu zamotate u vlažnu krpu kako biste održali njihovu vlažnost i svježinu.

Tko jede crveni luk u jesen, neće ga boljeti želudac zimi!

Ova prastara izreka je urezana klinastim pismom u kamenu, što bi značilo da se ova hranjiva namirnica ubraja među najstarije povrće i ljekovito bilje u svijetu. Naime, postoje podaci da se uzgajao u Egiptu i Mezopotamiji još prije 6.000 godina, bio je čest motiv na egipatskim grobnicama, a u nekim ga zemljama čak nisu smjeli konzumirali jer su smatrali da je sveta biljka. Crveni luk odstranjuje tekućinu iz organizma vrlo efikasno, tako da se preporučuje svim osobama koje boluju od artritisa, gihta, reumatizma, smanjene funkcije bubrega ili otežano mokre. On regulira probavu, poboljšava apetit, pomaže u njezi kose jer sprječava ispadanje kose, jača njen korijen i uklanja prhut s neugodnim svrbežom, pospješuje izlučivanje probavnih sokova, regulira rad crijeva i odličan je lijek kod cistitisa (upale mokraćnog mjehura). Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama, a sastoji se od 89% vode, 9% ugljikohidrata, 1,7% vlakana te minimalne količine proteina i masti tako da ga je najbolje konzumirati sirovog jer termičkom obradom on gubi brojna hranjiva svojstva. Crveni luk je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline koja je esencijalna za stvaranje stanica, vitamina B6, kalija i mangana.

Izvor fotografije: Unsplash
Ako imate lomljive nokte na rukama i nogama, crveni luk vam može pomoći da ih ojačate. Sve što trebate je svježi sok crvenog luka kojim trebate što češće trljati nokte - terapija je vrlo jednostavna, a rezultati su odlični. Također, crveni luk je dobar i za jačanje kose. Uzmite pola litre rakije komovice i u nju stavite dvije sitno narezane glavice luka. Luk u rakiji mora stajati dva tjedna i to na umjerenoj temperaturi, nakon čega se tekućina procijedi, a dobivenom tinkturom se svake večeri masira korijen kose. Na taj se način sprječava ispadanje kose, jača se korijen kose te se uklanja prhut koja uzrokuje neugodan svrbež.

Sirup od crvenog luka pomaže kod prehlade i u liječenju kašlja, a priprema se tako da se glavica luka sitno isjecka i izmiješa s tri velike žlice šećera. U smjesu se doda 1/8 l vode te se nekoliko minuta kuha uz miješanje. Nakon što sirup nekoliko sati odstoji, smjesa se procijedi i spremna je za korištenje. Uzima se tri do pet puta na dan. 

Sada kada ste saznali zašto je važno konzumirati ove namirnice, pogledajte na koji način ih možete pripremiti.

Sastojci

1 veća glavica crvenog luka
oko 800 grama svježih vrganja
2 češnja češnjaka
1 veća mrkva 
4 žlice ulja
200 grama riže
nekoliko zelenih listova mladog luka
oko 500 ml vode
150 ml bijelog vina
40 grama parmezana

Izvor fotografije: Flickr

Priprema

Crveni luk i vrganje očistite te narežite na sitne komadiće.

U lonac stavite ulje, ubacite crveni luk te dinstajte sve dok ne poprimi žućkastu boju, odnosno dok ne postane staklast.

Dodajte narezane vrganje. Oni će pustiti dosta vode, a vi ih dalje dinstajte sve dok ne ispari sva ta voda. Nakon toga u lonac dodajte rižu i dobro promiješajte. Još kratko prodinstajte te dodajte dio vode.

Dok se rižoto kuha, očistite, ogulite i naribajte mrkvu te usitnite češnjak i zelene listove mladog luka. Nakon što voda ispari, u lonac dodajte mrkvu, češnjak i mladi luk.

Dodajte ostatak vode i bijelo vino te kuhajte sve dok tekućina u potpunosti ne ispari. Kontinuirano miješajte kako se riža ne bi uhvatila za dno lonca te izgorila.

Na kraju posolite, ali pripazite da ne presolite jer je finalna namirnica koju dodajete parmezan - tako da se lako možete preračunati sa solju.

Nakon dodavanja parmezana, lonac ostavite sa strane te poslužite nakon desetak minuta.

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: