X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Pexels

15.1.2021.

Šparoge – nekada delicije bogatih, a danas dostupne svima! (3 recepta)


Nekada su šparoge konzumirali samo bogatiji slojevi društva, no danas su one dostupne svima – možete ih pronaći u trgovačkim centrima ili na tržnicama, a obično se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Uz to što su odlična namirnica za mršavljenje, šparoge pomažu kod kroničnog umora, štite od raznih alergija i astme, pomažu kod probavnih tegoba te čiste organizam. U nastavku saznajte kako odabrati visokokvalitetne šparoge u prodavaonici, kako ih pravilno pripremati i čuvati te koje sve blagotvorne učinke imaju na vaš organizam. Donosimo vam tri recepta: za krem juhu, rižoto te pitu od prhkog tijesta!

U članku Probiotici – dobre bakterije koje jačaju naš imunološki sustav  spominjali smo probiotike - žive organizme koji nam pomažu uravnotežiti crijevnu mikrofloru. Ona je vrlo važna za sazrijevanje imunološkog sustava. No, probiotici donose zdravstvenu dobrobit jedino ako, u dovoljnim količinama, uspiju doprijeti do crijeva (kroz želučanu kiselinu), a u tome im pomažu prebiotici – sastojci otporni na razgradnju želučanom kiselinom. Jedna od namirnica koja prirodno djeluje kao prebiotik je šparoga - višegodišnja biljka iz porodice ljiljana.

Izvor fotografije: Pexels

Šparoge sadrže inulin koji ljudski organizam ne može probaviti, no probiotici, poput bakterija rodova Bifidobacterium i Lactobacillus, mogu. Kada u svakodnevnu prehranu uvrstimo značajne količine inulina, povećava se aktivnost i rast dobrih bakterija u crijevima, a tada je lošim (patogenim) bakterijama znatno teže razmnožavati se i djelovati štetno na probavni trakt.

Također,sadrže vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen, siromašne su kalorijama što ih čini idealnim namirnicama za sve one koji žele izgubiti višak kilograma. Šparoge imaju snažna antiupalna svojstva te su jedan od najbogatijih izvora rutina - flavonoida koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.

Kako odabrati šparoge na tržnici ili u prodavaonici?

Izvor fotografije: Unsplash

Kada kupujete šparoge, obratite pozornost na njihov izgled - bitno je da odaberete one koje nisu drvenaste. Također, uvijek kupite više šparoga nego što ste planirali jer one, prilikom kuhanja, gube skoro polovinu mase. Ako ih čuvate u hladnjaku, dno šparoga uvijek zamotajte u papir. Nemojte ih predugo čuvati u hladnjaku, preporučuje se da ih pripremite dan-dva nakon što ste ih kupili.

Šparoge - na koje ih sve načine možete pripremati?

Izvor fotografije: Unsplash

Šparoge pristaju uz razne namirnice, tako da ih možete koristiti u raznovrsnim jelima kao što su pite, rižota, štrudle, juhe, salate i palačinke, no možete ih konzumirati i same - sirove, skuhane, pečene ili ukiseljene. Većina šparoga je zelene boje, no također su jestive i bijele šparoge koje se najčešće prodaju konzervirane te ružičaste čiji okus podsjeća na voće. Domaća šparoga se, u pravilu, kuha do 8 minuta, dok se divlja kuha nešto kraće, do 2 minute. U nastavku otkrijte kako pripremiti krem juhu, pitu te rižoto od šparoga.

Ukusna krem juha od šparoga

Izvor fotografije: Pexels

Sastojci  

20 g maslaca
100 g luka
200 g krumpira
500 g šparoga (bijelih ili zelenih)
jedna polovina vezice peršina
50 ml bijelog vina
100 ml slatkog vrhnja
4 popržene ploške bageta
1 žlica poprženih sjemenki bundeve
1 žlica narezanog vlasca

Priprema

Ogulite krumpir i narežite ga na sitne komade. Također, očistite šparoge od zadebljanih dijelova te ih narežite na sitne komade.

Maslac ugrijte u loncu, a kada se zagrije, na njega smjestite sitno narezani luk te kratko popecite dok on ne postane staklast.

Nakon toga, u lonac dodajte usitnjene krumpire i šparoge, nasjeckani peršin te ulijte dovoljno vode da prekrije sve sastojke.

Pustite da se sastojci kuhaju i čekajte da smjesa proključa, nakon toga kuhajte još oko 20 minuta. Pred sami kraj dodajte bijelo vino.

Sastojke ohladite te usitnite štapnim mikserom, vratite ih na vatru te dodajte još vode kako biste dobili željenu gustoću. Na kraju dodajte vrhnje i pričekajte da proključa.

Pita od prhkog tijesta i šparoga

Napomena: kada pripremite tijesto , morat ćete ga čuvati na hladnome mjestu najmanje SAT VREMENA!

Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci

TIJESTO
250 g oštrog brašna
120 g maslaca
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
sol

NADJEV
1 žličica šećera
10 g maslaca
300 g divljih šparoga
1 vezica mladog luka
250 g tikvica
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
2 žumanjca
crni papar mljeveni
muškatni oraščić cijeli
3 žlice maslinova ulja

Priprema

TIJESTO: U posudu stavite brašno, dodajte mu maslac te ih mikserom povežite. Nakon toga, u smjesu dodajte jaje, vrhnje, malo soli - te od svih sastojaka izradite tijesto. Na kraju ga oblikujte u kuglu, zamotajte u celofan i ostavite na hladnome mjestu najmanje sat vremena.

Dok čekate, možete započeti s pripremom nadjeva. Za početak, odlomite zadebljale donje dijelove šparoga, a gornje dijelove stavite u kipuću posoljenu vodu te dodajte šećer i maslac. Sve to kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta, izvadite i procijedite.

Zatim očistite, operite i narežite mladi luk na dijelove dugačke cca. 3 cm, a tikvice operite i narežite na ploške. Kratko ih propirjajte na maslinovom ulju i popaprite. Slatko vrhnje pomiješajte s jajima i žumanjcima te im dodajte papar i muškatni oraščić.

TIJESTO: Kada tijesto malo očvrsne, razvaljajte ga, smjestite ga u kalup za pite te probodite vilicom na nekoliko mjesta. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C, a tijesto pecite oko 15 minuta.

Polupečeno tijesto izvadite iz pećnice, na njega ravnomjerno rasporedite mladi luk, šparoge i tikvice, pa ih prelijte smjesom od slatkog vrhnja. Vratite u pećnicu te pecite još 15-20 minuta na jednakoj temperaturi.

Rižoto od šparoga i kozica

 

Izvor fotografije: Flickr

Sastojci

200 g šparoga
100 ml maslinovog ulja
2 povrtna temeljca za jela
150 g luka
4 češnja češnjaka
pola vezice peršina
300 g riže
400 g repova kozica (očišćenih)
100 ml bijelog vina
50 g sušenih rajčica

Priprema

Za početak, očistite šparoge te odlomite zadebljale donje dijelove šparoga. U lim za pečenje smjestite papir za pečenje, na njega posložite šparoge jednu do druge i premažite ih maslinovim uljem. Stavite ih peći na 220 °C oko 10 - 15 minuta.

Temeljac ćete pripremiti na način da u 1 l kipuće vode dodate 2 povrtna temeljca, promiješate i kratko prokuhate.

U loncu, na zagrijanom maslinovom ulju, kratko popržite luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin te sve kratko popržite.

Sastojcima u loncu dodajte rižu i nastavite pržiti na srednjoj vatri sve dok se riža ne zastakli, nakon čega ćete u smjesu dodati kozice. Pri kraju dodajte bijelo vino te pirjajte sve dok vino u potpunosti ne ispari. Nastavite pirjati na laganoj vatri podlijevajući temeljcem.

Pri kraju dodajte šparoge i sušene rajčice.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: