X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Kale & Caramel.

29.3.2019.

Tjestenina od spiruline - alge bogate bjelančevinama


Spirulina je slatkovodna alga bogata mineralima, proteinima i brojnim drugim hranjivim tvarima. Raste u lužnatim ribnjacima i jezerima koja su bogata mineralima te se smatra kako pomaže u razvoju zdravog živčanog tkiva, zato što sadrži značajne količine vitamina B12. Procjenjuje se kako standardna dnevna doza spiruline (500 mg) sadrži više željeza nego dvije šalice špinata, a dostupna je u formi praha i tableta. Kao dvije najnajpopularnije vrste spiruline za prehranu mogu se izdvojiti spirulina maxima i spirulina platensis. Spirulina je bogat izvor bjelančevina (sadrži čak 60% bjelančevina), vitamina i minerala, tako da bi bilo poželjno uvrstiti spiralnu algu u svakodnevnu prehranu.

Nutritivne vrijednosti spiruline (100 g)

Kalorije: 290 kcal
Energetska vrijednost: 1214 kj
Bjelančevine: 58 g
Vlakna: 4 g Šećeri: 3,10 g 

Spirulina poboljšava imunitet, povećava razinu energije, snižava visoki tlak, štiti od reume i artritisa, poboljšava krvnu sliku, ublažava popratne pojave kod alergija, poboljšava probavu i poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Sastojci

1/2 kg zobenog brašna
1/2 žličice himalajske soli
2 žličice spiruline u prahu
Voda prema potrebi

Priprema

Zamijesite tijesto od svih navedenih sastojaka. Nakon toga ga razvaljajte i narežite na tanke trakice ili pak provucite kroz aparat za izradu tjestenine te tako narezano tijesto ostavite preko noći kako bi se osušilo.

Izvor fotografije: Kale & Caramel.

Spirulina tjestenina

Nije poželjno da se tjestenina od spiruline, odnosno spirulina, kuha. Umjesto toga, preporučuje se prelijevanje već napravljenih rezanaca vrućom vodom i "namakanje" u toj vodi 10 minuta kako bi tjestenina „povukla“ vodu i kako bi bila spremna za daljnju upotrebu. Više o spirulini i ostalim neobičnim, a hranjivim namirnicama možete saznati ovdje.

Procjenjuje se kako standardna dnevna doza spiruline (500 mg) sadrži više željeza nego dvije šalice špinata, a dostupna je u formi praha i tableta.


Tjesteninu možete začiniti na vama najdraži način: od pesta do umaka baziranog na rajčicama.

Izvor fotografije: Kale & Caramel.

Ovakva je tjestenina idealna za djecu jer će im obojana tjestenina biti zanimljiva, a sama alga sadrži bitne nutrijente poput natrija, bakra, mangana, magnezija, cinka, fosfora, selen, joda, kalija, kalcija i željeza, bogata je bjelančevinama i vitaminima te će opskrbiti vaš organizam brojnim sastojcima koje "obična" tjestenina ne sadrži.

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: