X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Wikimedia Common

15.5.2020.

Zdravija verzija svima omiljene slastice – kolača tiramisu!


Normalno je da se nakon obroka želimo zasladiti desertom, no nije baš zdravo unositi prevelike količine šećera u organizam, stoga Vam u nastavku donosimo zdraviju verziju tiramisu kolača. Ovaj talijanski desert je jedna od najpopularnijih slastica u svijetu, originalno pripremljen od piškota i maskarpone sira. No, u sljedećem receptu se umjesto ruma, tučenog vrhnja te mascarpone sira, koriste posni sir i grčki jogurt. Također, umjesto piškota se koriste plazma keksi, a u kolač se ne stavlja previše šećera kao u klasičnom receptu. Saznajte više o podrijetlu kolača te pripremite ovu, zdraviju, proteinsku verziju već danas!

Poznata talijanska slastica priprema se od kave, mascarpone sira, jaja, šećera, piškota i kakaa, no njegovo podrijetlo je još uvijek nerazjašnjeno. Naime, dvije talijanske pokrajine - Veneto i Furlanija-Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia) vode "gastronomski rat" već dugi niz godina te svaka govori kako je ova poslastica nastala upravo u njihovoj regiji, no nema konkretnih dokaza za navedene tvrdnje. Prva teorija kaže kako je tiramisu pripremljen 60-ih godina prošlog stoljeća u Trevisu (restoran La Beccherie), u pokrajini Veneto, no gastronovinari Clara i Gigi Padovani tvrde drugačije. Naime, oni su pronašli recept za tiramisu iz 50-ih godina, u pokrajini Friuli- Venezia Giulia tako da je kolač uvršten na popis tradicionalnih regionalnih jela ove pokrajine što je potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede. Naravno, ovakva odluka i sam čin je doveo do burnih reakcija u Venetu, čiji je čelnik Luca Zaia zatražio suspenziju ove odluke. 

Čelnik talijanske pokrajine Veneto, Luca Zaia, pokrenuo je postupak za zaštitu tiramisua europskim STG certifikatom koji nose posebni tradicionalni specijaliteti kao što su pizza Napoletana i mozzarella iz Kampanije. 

Dok Talijani vode “gastronomski rat”, Vi biste mogli doznati kako pripremiti nešto zdraviju verziju ove popularne slastice. Nadamo se da Talijani neće vidjeti ovaj recept jer bi ih to moglo razljutiti, ali garantiramo Vam da ćete se zasladiti bez pretjeranog unosa šećera. Tako da se možete opustiti te uživati u ovom desertu nakon obroka – koji bi također trebao biti obogaćen hranjivim tvarima. Kako smo danas u Italiji, savjetujemo Vam da pokušate pripremiti ovu Hranjivu pizzu od kukuruzne krupice

Izvor fotografije: Unsplash

Sastojci (za 6 čaša) 

500 g kremastog posnog sira 

250 g grčkog jogurta

1 mjerica whey proteina s okusom vanilije

200 g  plazma keksa

4 žumanjka

zaslađivač eritrit

aroma vanilije

kava

Priprema

Pažljivo odvojite žumanjke te ih skuhajte na pari, odnosno stavite ih u manju posudu, zasladite prirodnim zaslađivačem eritritom, pa tu posudu stavite u veću u kojoj lagano ključa voda. Miješajte žumanjke pjenjačom sve dok se ne zgusnu u kremu te promijene boju (posvijetle). Nakon toga ih ohladite.

Eritrit je prirodni šećerni alkohol koji se u manjim količinama nalazi u gljivama, kruškama, lubenici, grožđu te u jelima koji se pripravljaju fermentacijom: u vinu, sojinom umaku i siru.

U posudu za miksanje umiješajte posni sir, whey protein, grčki jogurt, aromu vanilije te eritrit, pa izmiksajte u glatku kremu. Po potrebi dodajte još eritrita ako smatrate da nije dovoljno zaslađeno. Dobivenu kremu izmiksajte s ohlađenom kremom od žumanjaka.

Izvor fotografije: Unsplash

Pripremite kavu bez šećera (instant ili tursku) kako biste u njoj mogli potopiti kekse kako bi oni omekšali te poprimili aromu kave. Kekse složite u čašu, na njih rasporedite kremu, pospite ju kakaom te ponovite postupak još dva puta kako biste ukupno dobili tri sloja keksa i kreme. Na kraju ukrasite kakaom. Ako želite, možete dodati malo ruma, no naš je savjet da to ne učinite jer će tako kolač biti kaloričniji.

Kolač dobro ohladite te poslužite u čašicama. Dobar tek!

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: