X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Kidspot

30.1.2019.

Rotavirus - sve što morate znati o ovoj ozbiljnoj infekciji


Provirimo li kroz leću mikroskopa i bacimo li pogled na rotavirus pod stakalcem, primijetit ćemo njegov okrugli oblik. Po svom je obliku dobio i ime, rota na latinskom znači kotač. I baš kada se “zakotrlja” poput kotača, s lakoćom se širi i uzrokuje upale želuca i crijeva. Najčešće se to događa od prosinca pa do ranog proljeća, uzrokuje jake proljeve, povraćanje, groznicu, bol u trbuhu i dehidraciju. Najčešće pogađa dojenčad i malu djecu, ali mogu se zaraziti i odrasli. Postoje lijekovi koji ublažavaju simptome, ali ne postoji lijek koji može izliječiti rotavirus. Čak se mogu zaraziti i djeca koja su cijepljena protiv rotavirusa.

Simptomi

Rotavirus najčešće se pojavljuje kod dojenčadi i male djece, ali ni starija djeca, kao ni odrasli nisu zaštićeni od zaraze. Simptomi se pojavljuju dva dana nakon što je osoba bila izložena rotavirusu. Kod djece, zaraza izaziva vodeni proljev, kiselu stolicu koja nagriza kožu, povraćanje, groznicu ili bol u trbuhu. Povraćanje i proljev mogu trajati od tri do osam dana. Zaražena osoba gubi apetit i dehidrira, a to je posebno opasno za dojenčad i malu djecu.

Simptomi dehidracije očituju se kroz smanjeno mokrenje, suhoću usta i grla, plač s malo ili bez suza, vrtoglavicu prilikom stajanja, pospanost ili nemir. Kod odraslih, simptomi su nešto blaži.

Djeca, čak i ako su cijepljena, mogu se zaraziti rotavirusom više puta. Nažalost, prirodna infekcija ni cijepljenje nisu potpuna zaštita od novih infekcija. Ipak, ako dijete nije cijepljeno, simptomi će biti ozbiljniji, a cijepljena djeca imaju manju vjerojatnost da će se razboljeti.
Izvor fotografije: NetDoctor
 

Kako se možete zaraziti?

Ako dijete ima rotavirus, on se nalazi u stolici prije pojave prvih simptoma i traje do deset dana nakon što su se simptomi smanjili. Ako dira toaletnu školjku, rotavirus prelazi na njegove ruke, a lošom higijenom virus se širi dalje na sve što se dotakne, bojice, igračke, hranu, kuhinjske površinu, električne uređaje, posuđe, vodu. Sve od toga što dodirnete, a zatim dirate usta, može vas zaraziti rotavirusom.

Ključ je u dezinfekciji

Rotavirus je jako izdržljiv, može živjeti tjednima na površinama i predmetima, svatko se može zaraziti, ali osobito su izložena dojenčad, mala djeca i osobe koje rade s djecom. Ako je vaše dijete izloženo rotavirusu, simptomi će se pojaviti tek nakon dva dana, počinju s povišenom temperaturom, povraćanjem i bolovima u trbuhu i nestaju s pojavom proljeva. Kako se virus razvija, tako proljev može potrajati od pet do sedam dana.
Rotavirus se lako širi među dojenčadi i malom djecom, a zatim i među članovima obitelji i drugim osobama koje imaju bliske kontakte s djetetom. Iako je čistoća pola zdravlja, ona nije dovoljna za kontrolu širenja bolesti. Cijepljenje je najbolji način zaštite djeteta od rotavirusa koji se posebno širi između prosinca i lipnja.

Javite se liječniku ako vaše dijete ima neki od ovih simptoma:

Letargija i nedovoljan unos tekućine.
Često povraćanje.
Stolice koje su crne ili sadrže krv ili gnoj.
Povišena temperatura kod djeteta mlađeg od šest mjeseci.
Temperatura koja traje dulje od 24 sata, ako je vaše dijete starije od šest mjeseci.

Uz povraćanje i proljev, vašem djetetu možda neće biti do jela i pića, što može uzrokovati dehidraciju, a to je stanje za malu djecu posebno ozbiljno i može biti životno ugrožavajuće, zato se dijete mora hospitalizirati.

Nazovite svog liječnika ako primijetite bilo koju kombinaciju ovih simptoma dehidracije:

  • Anksioznost.
  • Plač bez suza.
  • Malo mokrenje ili suhe pelene.
  • Vrtoglavica.
  • Suha usta i grlo.
  • Ekstremna pospanost.
  • Blijeda koža.
  • Upale oči.
  • Izvor fotografije: Medical News Today

Dijagnoza

Postavlja se laboratorijskom analizom stolice i na temelju vidljivih simptoma.

Liječenje

Nema specifičnog lijeka za liječenje rotavirusa. Antibiotici ga ne mogu dirati, a niti antivirusni lijekovi. Nema lijeka za rotavirus, postoje lijekovi koji mogu pomoći ublažiti simptome, sredstva za rehidraciju koja nadomještaju izgubljene minerale i slično.

Njega kod kuće

Rotavirus obično prolazi kroz sustav vašeg djeteta tijekom tjedna. Za to vrijeme, dajte djetetu mnogo tekućine za nadoknadu dehidracije, vodu i bistre napitke.
Suha hrana, poput krekera i štapića, je najbolja u ovakvim situacijama. Izbjegavajte sok od jabuke, mlijeko, sir, slatku hranu i sve ostalo što bi moglo povećati povraćanje ili proljev.

Cijepljenje

Dobra higijena kao što je pranje ruku i čistoća su važni, ali nisu dovoljni za kontrolu širenja bolesti. Cjepivo protiv rotavirusa je najbolji način da zaštitite svoje dijete od rotavirusne bolesti. Većina djece oko 9 od 10 koji dobiju cjepivo će biti zaštićena od teških rotavirusnih bolesti. Oko 7 od 10 djece bit će zaštićeno od rotavirusne bolesti bilo koje ozbiljnosti.

U Hrvatskoj je od 2011. cjepivo protiv rotavirusa u kalendaru cijepljenja i posebno se preporučuje rizičnim skupinama kao što su: 

Nedonoščad rođena prije 33 tjedna gestacijske dobi.
Novorođenčad s prirođenim srčanim manama.
Novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma.
Dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega.
Dojenčad s teškim oštećenjima SŽS-a.
Izvor fotografije: FirstCry Parenting
 

Liječenje

Za osobe sa zdravim imunološkim sustavom, rotavirusna bolest je kratkotrajan, prolazi kroz nekoliko dana. Liječenje je nespecifično i sastoji se prvenstveno od terapije oralnom rehidracijom kako bi se spriječila daljnja dehidracija. 

Za kraj

Rotavirus posebno zahvaća dojenčad i malu djecu, ali ni odrasli nisu otporni na infekciju.
Proljev koji izaziva rotavirus može biti izrazito kiseo i uz njegu i brigu izazvat će jake iritacije na koži.
Simptomi bolesti mogu trajati do deset dana.
Ukoliko se pojave simptomi dehidracije, utoliko je dijete potrebno držati pod liječničkim nadzorom i po potrebi hospitalizirati.
Postoji cjepivo protiv rotavirusa, koje će u slučaju ponovne zaraze simptome učiniti blažima.
Cjepivo najbolje djeluje ako se primjeni između šestog tjedna i šestog mjeseca starosti djeteta. 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: