X

Tražite doktora?

X

Prijava

Krivi podaci!
Nemate račun? Registrirajte se

Izvor slike: Flickr

4.6.2021.

Pripremite tradicionalnu grčku musaku od patlidžana


Ovaj recept će vam dobro doći ako se pripremate za plažu jer je musaka od patlidžana hranjiva, ukusna te, samim time, idealan izbor za sve one koji vježbaju i žele konzumirati neko jelo koje nema previše kalorija, a obogaćeno je vitaminima, mineralima i vlaknima. Brojni zaobilaze patlidžane u širokom luku jer oni imaju poprilično gorak okus, no to bi svakako trebali promijeniti – za dobrobit vlastitog zdravlja. Na Mediteranu se patlidžan veoma cijeni kao vrlo hranjivo povrće koje često nazivaju mesom jer je bogato biljnim bjelančevinama, a male je kalorične vrijednosti. Kao takav je nezaobilazna namirnica svake veganske i vegetarijanske kuhinje. U nastavku vam otkrivamo kako pripremiti musaku od patlidžana.

Izvor fotografije: Flickr

Po nazivu bi se moglo zaključiti da je musaka tursko tradicionalno jelo, no smatra se da podrijetlom dolazi iz Grčke iako se danas tradicionalno priprema na području čitavog Balkana te na Bliskom Istoku. Postoje razne varijante musake – pa je tako neki pripremaju bez mesa, neki stavljaju tikvice, neki kombiniraju razno povrće, no originalni grčki recept je onaj s patlidžanima. Vrijeme je da otkrijete zašto je važno ne zaobilaziti ih u širokom luku.

Patlidžan ili melancan - gorak, ali veoma hranjiv

Poznat i pod nazivima modri patlidžan, malancan i melancan, patlidžan je veoma cijenjena namirnica u veganskim i vegeterijanskim kuhinjama jer je obogaćen biljnim bjelančevinama. Također, odličan je izvor vitamina A, B1, B3, B6, B9 (folna kiselina), C, K, minerala kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra te obiluje vlaknima. U samim počecima, biljka patlidžana je davala svijetle i neugledne plodove koji su bili vrlo mali - procjenjuje se da su bili veličine kokošjeg jaja. Uzgojem su dobiveni patlidžani različitih oblika poput onih duguljastih i okruglih, različitih veličina te različite boje.

Neophodno je termički ga obraditi jer, patlidžan u koži i ispod nje, sadrži solanin (otrovnu tvar koju neke biljke proizvode da bi se zaštitile od raznih nametnika), a termičkom obradom se solanin eliminira. Ako solanin dospije u organizam, može uzrokovati probavne smetnje, glavobolju te pojačano znojenje. No, nikako nemojte, zbog ove informacije, guliti i bacati kožu jer je upravo u njoj sadržava visoka koncentracija hranjivih tvari.

Gorke tvari, koje patlidžan sadrži, zaslužne su za suzbijanje grčeva u želucu, a sok pripremljen od patlidžana može izvrsno poslužiti za poticanje mokrenja.

Izvor fotografije: Pexels

Patlidžan dospijeva na tržište od svibnja do studenog, može se uzgajati na otvorenim poljima ili u staklenicima, a u članku Patlidžani punjeni crvenom lećom - recept koji će ojačati Vaš imunitet možete saznati više informacija o tome kako odabrati dobar patlidžan te kako smanjiti gorčinu zrelih patlidžana. Bitno je spomenuti da ovo povrće, uz to što štiti i ojačava imunološki sustav, poboljšava cirkulaciju, štiti od virusa, ublažava probavne i želučane tegobe i čuva zdravlje očiju.

Izvor fotografije: Pexels

Sastojci (za ukupno 4 osobe)

5 patlidžana
mljeveno meso, 500 g
crveni luk, 150 g
češnjak, dva češnja
svježe rajčice, 3-4 komada  
1 vezica peršina
lovor
sol
crni papar mljeveni
maslinovo ulje, 100 ml

BEŠAMEL UMAK
maslac, 40 g
pšenično oštro brašno, 30 g
mlijeko, 500 ml
1 žlica parmezana
2 jaja
crni papar mljeveni
sol

Izvor fotografije: Flickr

Priprema

Patlidžane dobro operite te nikako nemojte guliti ljubičastu kožu - ona je vrlo bogata hranjivim tvarima. Nakon toga ih narezite na tanke ploške, posolite ih te ostavite da tako malo odstoje.

Ploške složite u tepsiju obloženu aluminijskom folijom, koju ste prethodno premazali maslinovim uljem, te ih pecite oko 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C.

U to vrijeme, na maslinovom ulju propirjajte sitno nasjeckani crveni luk. Nakon što poprimi zlaćanu boju, dodajte mu mljeveno meso. Zatim dodajte narezane rajčice, lovorov list, papar i zgnječeni češnjak. Pirjajte zalijevajući vodom po potrebi.

Na kraju, kada meso omekša, dodajte i nasjeckani peršin. Ako vas zanima koji se začin koristi za koje jelo, koja su njihova svojstva te blagodati za organizam, pročitajte naš članak Začini mogu oplemeniti svako jelo raznolikošću boja, mirisa i okusa!

BEŠAMEL UMAK

Rastopite maslac u manjem loncu te na njemu kratko popecite brašno. Sve to zalijte hladnim mlijekom te kuhajte konstantno miješajući oko 5 minuta. Na kraju dodajte sol, parmezan i papar. Maknite ga s vatre, čekajte da se malo ohladi te u njega dodajte dva prethodno razmućena jaja.

Nakon što ste pripremili umak - vrijeme je da počnete slagati musaku: kat po kat. U vatrostalnu posudu prvo složite red patlidžana, zatim po njima rasporedite dio pirjanog mesa, ponovno složite patlidžane na meso, pirjano meso na patlidžane te završite slojem patlidžana. Sve zalijte bešamelom i pecite 20 do 30 minuta na 220°C.

 

Podijeli:

Pogledaj i preostale tekstove

Ostavite komentar

Hvala na komntaru! Isti će se prikazat nakon kontrole.
Dogodila se greška, molimo pokušajte ponovo!

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Halo doktore © 2018 sva prava pridržana
PRETRAŽI HALO-DOKTORE
Mjesto:
Slobodna pretraga:
Djelatnost: